top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverFleur Huijs

95% van de studenten heeft spreekangst

Altijd gedacht dat je de enige was die het eng vond om te presenteren? Dat ben je zeker niet!


95% van de studenten heeft een vorm van spreekangst

95% van de studenten heeft een vorm van spreekangst. Ik moet bekennen dat ik nogal schrok toen ik dat las in een artikel van Roeland Schweitzer. Op elke 100 studenten zijn er dus maar 5 die niet of nauwelijks bang zijn om te spreken in het openbaar.


Rodger Clayton Bednar onderzocht duizenden studenten. Van die duizenden studenten was maar liefst 40% zeer bang om te spreken en 30% behoorlijk bang. De resterende groep was min of meer bang (20%), een beetje bang (5%) of nauwelijks bang (5%).
95% van de studenten heeft dus enige vorm van spreekangst. De een meer dan de ander, maar alsnog een grote groep. Gelukkig kun je wat doen aan die spreekangst. De komende weken zal ik niet alleen blogs plaatsen over hoe je over je spreekangst heen kunt komen, maar ook hoe je een goede presentatie geeft. Zodat je de volgende presentatie niet meer ‘zeer bang’, ‘behoorlijk bang’ of ‘min of meer bang’ bent, maar nauwelijks bang!
Bronnen:

1. R. Schweitzer, Cijfers over spreekangst. Heeft 95% van de Nederlanders spreekangst? https://speechen.nl/cijfers-over-spreekangst/.

2. R.C. Bednar, Effect of public speaking anxiety on student acedemic learning in oral performance courses, mei 1991,

https://ttu-ir.tdl.org/ttu-ir/bitstream/handle/2346/59864/31295006962939.pdf.

263 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page